Sådan virker antibiotika

Eftersom antibiotika er naturligt forekommende stoffer, kan de dræbe bakterier eller hæmme deres formering.

Den opdagelse ændrede lægevidenskaben.

Antibiotika er naturlige stoffer, som er opbygget af mikroorganismer som eksempelvis bakterier og visse typer svampe. I overlevelseskampen i disse mikroorganismers naturlige levesteder anvender de antibiotika som våben til at ødelægge andre mikroorganismer. Den skotske forsker Alexander Fleming opdagede denne egenskab i slutningen af 1920'erne og tæmmede den til gavn for mennesker. Via sine eksperimenter opdagede han, at antibiotika også kan ødelægge sygdomsfremkaldende bakterier i menneskekroppen. Han kaldte sin opdagelse for penicillin; det første antibiotikum, som kunne bruges til behandling af bakterieinfektioner hos mennesker.

Antibiotikas forskellige virkemåder

Forskellige antibiotika kan have meget forskellig virkning på bakterier. Det skyldes først og fremmest den måde, de er fremstillet på.

  • Den bakteriedræbende virkning ødelægger bakterier.
  • Den bakteriostatiske virkning hæmmer bakteriernes formering tilstrækkeligt til, at vores immunsystem selv kan bekæmpe patogenet. Der skelnes grundlæggende mellem smalspektrede antibiotika, som kun virker mod nogle få bakterietyper, og bredspektrede antibiotika, som virker mod mange forskellige bakterietyper.

Antibiotika er ikke skadelige for mennesker, da de ikke skader menneskeceller. De kan dog give anledning til en række bivirkninger. Antibiotika giver ofte problemer i mave eller tarm, udslæt og allergiske reaktioner. Mange patienter får diarré. Det skyldes, at antibiotiske lægemidler både bekæmper de gavnlige tarmbakterier i vores tarmflora og de sygdomsfremkaldende bakterier, som gør os syge. Probiotika, under og efter behandling med antibiotika, kan bidrage til at genoprette tarmfloraen.

Hvis du får bivirkninger af antibiotika, bør du altid kontakte din læge eller apoteket. Antibiotika kan påvirke virkningen af anden medicin. Du skal derfor altid fortælle lægen, hvilken anden medicin du tager, så han eller hun kan ordinere den bedst egnede behandling.

Indlægssedlen i pakningen indeholder oplysninger om risici og bivirkninger.