Hvad hjælper fra begyndelsen mod ondt i halsen?

Ondt i halsen på kontoret

I vores travle hverdag bliver de første tegn på ondt i halsen desværre ofte ignoreret. Det er ligegyldigt om det er en tør hals, en løbende næse eller bare en let kildren du mærker. Det vil gavne dig i sidste ende at behandle og lindre de tidlige symptomer. Hvis du ignorerer dem, kan du kun komme til at fremskynde eller fremprovokere en mere alvorlig sygdom.

Voksne får i gennemsnit 2-3 halsinfektioner i løbet af en vinter, mens børn bliver ramt hyppigere. [1]. En af de mest almindelige halsinfektioner er en streptokokinfektion [2], det er dog vigtigt at du ved hvilken infektion du har, samt hvad der hjælper mod ondt i halsen og hvordan man lindrer symptomer.

 

Hvilke symptomer skal du holde øje med

For at få den rigtige behandling så tidligt som muligt, skal du være god til at genkende symptomer. De første symptomer på en streptokokinfektion er ofte meget milde, og en almindelig fejl er, at man tror de går over sig selv. Selvom det indimellem er tilfældet, er der ikke en sygdom, der for mild til ikke at få én eller anden behandling. Symptomer du skal være opmærksom på at få behandlet tidlig er tørhed i halsen, talevanskeligheder, synkebesvær og hæshed.

Det er normalt at have en øm når du er forkølet. Den ene dag føler du dig måske sund og rask, og den næste dag vågner du op med en løbende næse, hovedpine og en kradsen i halsen. Hvis du vågner op med disse symptomer, kan det være begyndelsen på en forkølelse eller influenza, så start bekæmpelsen så hurtigt som muligt. [3]

 

Hvad skal du gøre?

For at ondt i halsen ikke skal udvikle sig til noget værre, skal du handle så hurtigt som muligt. De følgende tips og råd kan hjælpe dig med at lindre symptomerne.

  • Pas på- og skån din hals

Giv din hals en pause. Du skal her undgå at skrige eller hæve stemmen unødvendigt, på den måde bliver din hals ikke yderligere irriteret ved belastningen. Du bør så vidt det er muligt også undgå cigaretrøg og alkohol- det er nemlig to ting, der kan udtørre og irritere din hals yderligere [4].

  • Drik rigeligt

Det er vigtigt at du husker at drikke nok. Dette lindrer ikke kun din ømme hals, men sørger også for at dine væskedepoter er fyldt op, og derved er din krop bedre rustet til at kunne bekæmpe infektionen.

 

  • Brug sugetabletter

Når de første tegn på ondt i halsen har vist sig, kan du behandle dem med sugetabletter. Når du spiser sugetabletter øger du produktionen af spyt i munden, og det er med til at smøre og berolige den betændte hals. Strepsils sugetabletter bekæmper bakterier og beroliger halsen.

 

 [1] http://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/

 

[2] Community Pharmacy ANZ: Symptomer, Diagnose og Behandling. "Af Paul Professor

Rutter og David Newby, 19. Elsevier Health Sciences.

 

[3] http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/stop-a-cold

 

[4] http://www.medic8.com/healthguide/sore-throat/voice-misuse.html