Hævede mandler - årsag og lindring

Hævede mandler

Hævede mandler er en tilstand, hvor de to lymfekirtler (mandlerne) der findes bagerst i svælget bliver ramt af en infektion, der resulterer i at de bliver røde, hævede og muligvis har et rødt og hvidt udslæt på sig.

 

Hævede og ømme mandler symptomer

Dine mandler hæver fordi de er blevet ramt af en infektion- og det er derfor også et symptom du skal holde godt øje med, da det ofte er et symptom på andre infektionssygdomme som halsbetændelse og kyssesyge. Da hævede mandler ikke er en sygdom i sig, er det bedste også at lindre halsmerterne med f.eks. Strepsils.

 

Lindring af betændte mandler

Man skal oftest behandle mandler ved en såkaldt symptom behandling. Da betændte mandler oftest er et resultat af en infektionstilstand, der er forårsaget af en virus kan man ikke behandle med penicillin eller antibiotika. Du skal derfor selv lindre og behandle dine betændte mandler. Dette kan du gøre ved at spise sugetabletter, der vil smøre din hals og berolige dine hævede mandler. Er dine mandler hævede i forbindelse med at du har fået halsbetændelse eller lignende, kan du med fordel lindre halssmerter med f.eks. sugetabletter eller bruge en halsspray.Fjernelse af mandler

Nogle mennesker kan være utroligt generet af at deres mandler hæver og bliver ømme. I sådanne tilfælde kan det komme på tale at man simpelthen fjerner mandlerne via et kirurgisk indgreb. Dine mandler er nemlig ikke livsnødvendige for dig, så du kan sagtens leve uden dine mandler.