5 Tips til at lindre en øm hals under graviditet

5 tips til ondt i halsen under graviditeten

Halssmerter og en irriteret hals er under normale omstændigheder ubehageligt, så hvis du tilmed lider af det under din graviditet, er det normalt at du er ekstra bekymret.

Under en graviditet er din krop under konstant forandring, og der er mange nye ting du skal overveje, og nye situationer du skal forholde dig til. Gravide kvinder har en større risiko for at få en forkølelse eller influenza under graviditeten, da immunforsvaret svækkes under graviditeten [1]. At være gravid og forkølet, eller at være smittet med influenza, er ikke skadeligt for din baby.[2] Det er helt almindeligt for gravide at opleve forkølelse, halsbetændelse eller bihulebetændelse under graviditeten.

En af de ting du skal være opmærksom på som gravid med ondt i halsen, er at den medicin du plejer at tage ikke nødvendigvis er velegnet til dit ufødte barn. Ondt i halsen kan i mange tilfælde lindres derhjemme. Det anbefales dog at søge læge i tilfældet af:

  1. Den gravide har haft ondt i halsen i længere end 3 dage
  2. Man har ondt i halsen og feber
  3. Ondt i halsen opstår meget pludseligt og gør det vanskeligt at synke eller trække vejret

 

5 gode råd til at komme af med ondt i halsen

Lider du af en ondt i halsen under graviditeten er der flere enkle måder, der kan hjælpe dig med at behandle ondt i halsen derhjemme og reducere risikoen for at blive forkølet under graviditeten. 

  • Det er vigtigt at du sørger for at sove meget, og at du lader din stemme få hvile.

  • Drik rigeligt! Det er vigtigt at din krop får tilføjet tilstrækkeligt med væske. Væske fugter din hals og slimhinderne og mindsker derved irritation. Det kan anbefales at drikke varm te med honning og citron, te er et simpelt men effektivt middel til at lindre ondt i halsen.

  • Gurglen med varmt saltvand eller kamille te, kan også have en god virkning på en øm hals. Især kamille te har en beroligende effekt på ondt i halsen. 

  • Indånding af vanddamp kan være godt at fugte slimhinderne og løsne eventuel slim i bihulerne.

  • Generelt bør du kun tage lægemidler, der er anbefalet af din læge under din graviditet.

Forebyg en øm hals under graviditet

Ofte er det helt enkle ting som rigeligt med søvn, en velafbalanceret og sund kost, samt en grundig håndvask før du spiser, der virker bedst. Disse enkle regler kan i første omgang forebygge at du får ondt i halsen. Prøv derudover, så vidt det er muligt, at undgå tæt kontakt med syge mennesker.

Har du børn, eller er du meget i kontakt med børn, så husk at minde dem om at vaske hænder ofte, og især når de har pudset næse eller nyst.

 1 https://www.healthline.com/health/cold-flu/treating-during-pregnancy#Overview1
 2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/315815#prevention