5 råd til at lindre en varm og irriteret hals

Varm og irriteret hals - årsager og behandling

En varm og irriteret hals kan give dig en brændende fornemmelse og kan være meget ubehageligt. Smerten kan være af forskellige årsager, herunder:

Tør hals

En tør hals kan f.eks. skyldes en lav luftfugtighed i de rum du opholder dig i, eller for lidt drikkevand. Manglen på væske kan forårsage irritation i halsen, der vil føles som en brændende fornemmelse i halsen. For at undgå en tør hals skal du drikke nok væske, og du kan f.eks. bruge en luftfugter i dit hjem.

 

Infektioner

I de fleste tilfælde er ondt i halsen forårsaget af en virusinfektion. Udløseren for smerter i halsen kan dog også være en bakteriel infektion. En infektion i halsen kan også forårsage hævelse - en hævelse er normalt tegn på, at kroppen bekæmper infektionen [1].

 

Ondt i halsen kan have forskellige årsager, såsom:

 • Laryngitis (betændelse i strubehovedet)

 • Pharyngitis (svælgkatar)

 • Tonsillitis (halsbetændelse)

Et symptom på en infektion i halsen er f.eks. hævede lymfeknuder. Har du ondt i halsen som følge af en influenza eller forkølelse, kan denne infektion forårsagde at dine lymfeknuder i halsen hæver og bliver ømme. Hvor voldsomt ubehaget føles afhænger bl.a. af, hvor lang tid du har haft ondt i halsen. Hævede lymfeknuder kan forårsage dysfagi (synkebesvær), problemer med at tale og i særligt alvorlige tilfælde vejrtrækningsbesvær.

Esophagitis (Spiserørskatar)

Spiserørskatar er en betændelsestilstand i slimhinden i spiserøret. Tilstanden kan opstå i forskellige situationer, hvor langt den hyppigste er at man har fået mavesyre i den nederste del af spiserøret.

Allergi

Hvis den brændende fornemmelse i halsen bliver stærkere, varer i flere dage, eller hvis nedenstående symptomer ledsager dig, skal du søge lægehjælp:

 

 • Kløe i halsen

 • Rødlig, kløende udslæt

 • Rødme i huden omkring øjnene

 • Kvalme og opkastning

 • Diarré

 • Mavepine

 • Hævelse af læber, tunge eller hals [2]

Ingen kan lide at have ondt i halsen, men du skal ikke bekymre dig for meget. Der er nemlig et par ting, du kan gøre for at lindre ondt i halsen, og de er lidt mere behagelige end at gurgle med saltvand.

 1. En dråbe honning

Honning har en desinficerende virkning, og kan også hjælpe med at lindre den brændende fornemmelse i halsen. En kop varm te, sødet med honning, kan lindre irritation i halsen og er særlig gavnlig, hvis du har en infektion eller en tør hals. Te hjælper dig med at blive opretholde din væskebalance, hvilket er vigtigt for at din krop genvinder kræfter og bekæmper infektionen. Honning er er desuden et effektivt middel mod hoste. [3].

 

Honning har antibakterielle egenskaber og fjerner vand fra det betændte væv - dette kan hjælpe med at lindre ubehag og nedsætte hævelsen i halsen. For at honning kan arbejde effektivt, kan du tilsætte to eller tre teskefulde honning i varm (ikke kogende varm) te.

 

 1. C-vitamin

Det er almindeligt kendt, at C-vitamin er vigtigt for et sundt immunsystem. Hvis du er tilbageholdende med at tage kosttilskud, kan frugter - som appelsin, grapefrugt, lime og citron - hjælpe med at øge dit C-niveau. C-vitamin hjælper desuden også med at også på hudens sundhed, da det hjælper kroppen med at producere kollagen og er især for øjenpleje.

 

 1. Stå op

Selvom du foretrækker at bruge hele dagen i sengen med øm i halsen eller en brændende fornemmelse i halsen - kan dette forsinke genopretningen. I stedet skal du stå op og tage for eksempel. et varmt brusebad. Varmen stimulerer blodcirkulationen, og dampen kan lindre den brændende fornemmelse i halsen.

Forskning viser, at moderat aktivitet også kan hjælpe med ondt i halsen. Prøv med lidt let udstrækning eller yoga.

 

 1. Sugetabletter

Sugetabletter smager ikke kun godt, de stimulerer også spytproduktionen og hjælper med at holde halsen tør. Sugetabletterne Strefen indeholder flurbiprofen. De aktive ingredienser giver en hurtig og langvarig lindring af ondt i halsen op til fire timer og bekæmper betændelse i halsen.

 1. Pebermynte te til gurgling

Mentolen der er i pebermynte giver dig en følelse af at trække vejret bedre, især hvis næsen også er berørt af infektionen.

For at lindre ondt i halsen kan du blande pebermynteolie med varmt vand og derefter indånde opløsningen. En anden mulighed er at gurgle varmt vand med mynteolie.

Pebermynte te er også anbefalet til behandling af ondt i halsen: Vi anbefaler at hælde to teposer pebermynte te med varmt vand og lade teen trække i 4-5 minutter. Så har teen have den rigtige styrke og temperatur til gurgling – men dig prøv frem og mærk efter, hvilken temperatur der er mest behageligt for dig.

 

Dette er vores tip mod en varm og irriteret halsen. Test dem af! Hvis den brændende fornemmelse i halsen ikke forsvinder, den bliver værre eller forløber over længere. Så kontakt din læge eller lokale apotek for at få gode råd.


[1] http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/ConditionsandDiseases/InflammatoryConditions/Pages/Inflammation-and-the-immune-system.aspx

 

[2] http://www.medicalnewstoday.com/articles/317066.php

 

[3] http://www.nhs.uk/conditions/swollen-glands/Pages/Introduction.aspx